085 - 303 78 02

Katoen of polyester?

100% polyester judopakken komen tegenwoordig eigenlijk bijna niet meer voor, in ieder geval niet op judokleding.nl. Polyester is namelijk een vrij ruw en stug materiaal, waardoor een 100% polyester judopak niet lekker zit.

Daarom wordt er bijna altijd katoen gemixt met polyester. Er ontstaat daardoor een stof dat veel zachter en comfortabeler is dan 100% polyester. Meestal ligt de verhouding van polyester en katoen in een gemixt judopak rond de 60% polyester en 40 % katoen.

Voordelen polyester / katoenen judopakken

Polyester is dus een vrij stug en ruw materiaal, maar dit brengt ook voordelen met zich mee. Judopakken worden namelijk een stuk steviger door polyester in het judopak te mengen. Polyester krimpt, in tegenstelling tot katoen, bijna niet. Kijk dus goed naar de verhouding van polyester en katoen. Hoe hoger het polyester gehalte in het judopak, hoe minder het judopak zal krimpen. Daar komt bij dat polyester veel minder kreukelt dan katoen. Dat scheelt weer bij het strijken. Verder is polyester relatief goedkoop en is het materiaal niet al te zwaar.

Kortom, door een judopak van katoen en polyester te kopen, heeft u een stevig judopak dat niet al te zwaar is, voor een aantrekkelijke prijs. Maar deze mix heeft ook een paar nadelen.

Voordelen van een polyester / katoenen judopak op een rijtje:

 • Stevig materiaal (stug)
 • Krimpt bijna niet
 • Kreukelt minder dan katoen
 • Relatief goedkoop
 • Licht materiaal

Nadelen polyester / katoenen judopakken

Polyester is brandbaar. Als polyester brand, hecht het zich snel aan het oppervlak. Dat is dus niet erg fijn als je het judopak aan hebt. Gelukkig is de kans dat je tijdens een judotraining of judowedstrijd in contact komt met vuur minimaal. Tijdens het strijken moet u hier alleen wel goed rekening mee houden. Om te voorkomen dat het polyester van het judopak gaat branden, kunt u dus beter op een lage temperatuur strijken. Een ander nadeel van een judopak met gemixt polyester is het comfort. Omdat polyester een ruw en stug materiaal is, laat het bijna geen lucht door. Zo’n judopak kan daardoor ontzettend warm zijn, wat echt niet fijn is tijdens een intensieve judotraining en op warme dagen. Daar komt bij dat polyester minder goed absorbeert (wat vervelend is met zweten). Ook is het lastiger om vlekken uit een polyester / katoenen judopak te krijgen. Vlekken zoals vetten en oliën (niet water oplosbaar) zijn erg lastig om een uit een polyester / katoenen judopak te krijgen. Wel in water oplosbare vlekken kunnen gelukkig wel vrij eenvoudig worden verwijderd. Ook wekt polyester in sommige gevallen huidirritatie op.

Al deze mindere eigenschappen van dit soort judopakken zijn natuurlijk bekend bij de merken en leveranciers. Daarom zijn er al een heleboel dingen gedaan om deze nadelen te minimaliseren. Om de pakken wat comfortabeler te maken, worden in veel judopakken de verhoudingen tussen katoen en polyester iets aangepast (het katoen gehalte wordt verhoogd). Om te zorgen dat de judopakken wat minder verstikkend zijn, hebben fabrikanten speciale ‘’ademende’’ gedeeltes in de judopakken geplaatst. Vaak gebeurt dit bij de knieën en de armen.   

Nadelen van een polyester / katoenen judopak op een rijtje:

 • Brandbaar
 • Minder comfortabel
 • Minder ademend (warm)
 • Minder goed absorberend
 • Lastiger op vlekken te verwijderen
 • Kan huidirritatie veroorzaken

Voordelen 100% katoenen judopakken

katoenEen judopak dat gemaakt is van 100% katoen, heeft een aantal voordelen. Zo zijn judopakken gemaakt van 100% katoen goed ademend. U krijgt het daardoor, in tegenstelling tot een judopak van polyester en katoen, minder snel benauwd. Een judopak van 100% katoen is daarom veel fijner om te dragen wanneer het warm is. Daar komt bij dat katoen, in tegenstelling tot polyester, niet brandbaar is en niet zal smelten. Hier hoeft u dus geen, of minder, rekening mee te houden tijdens het strijken van het katoenen judopak. Verder is katoen ‘hypoallergeen’. Daardoor krijgen mensen in veel mindere mate, of zelfs helemaal geen, last van huidirritatie. Een judopak van 100% katoen voelt ook veel prettiger aan dan een mix van polyester en katoen. Katoen is namelijk zachter en zal dus minder ruw aanvoelen en minder schuren.

Kortom, door een judopak van 100% katoen te kopen, heeft u een judopak van zeer hoge kwaliteit. Het 100% katoenen judopak is niet benauwd, voelt goed aan en is niet brandbaar. Maar ook dit judopak heeft enkele nadelen.

Voordelen van een 100% katoenen judopak op een rijtje

 • Goed ademend
 • Comfortabel
 • Niet brandbaar
 • Hypoallergeen

Nadelen 100% katoenen judopakken 

Een 100% katoenen judopak kent ook enkele nadelen. Katoen kan namelijk gaan slijten en schuren. Fabrikanten zijn bekend met dit probleem en hebben er een oplossing voor bedacht: gewafeld katoen, ook wel canvas katoen genoemd. Gewafeld katoen zorgt ervoor dat het judopak minder snel zal scheuren en slijten. Het nadeel van gewafeld katoen is dat het relatief zwaar is, vooral in vergelijking met polyester. Dit zie je ook terug in de prijs. Gewafeld katoen is wat duurder.

Nadelen van 100% katoenen judopak op een rijtje

 • Kan gaan slijten en scheuren

Oplossing: Gewafeld katoen. Nadeel hiervan is dat het wat duurder is.

Meestal wordt door judoka’s de voorkeur gegeven aan 100% (gewafeld) katoen. Aangezien deze pakken soms wat prijzig zijn, is een mix van katoen en polyester (met een hoog gehalte aan katoen) ook een prima keuze.      

Bezoek onze Showroom!

Judokleding.nl
Atoomweg 6-3
9743 AK GRONINGEN
085 - 303 78 02

Openingstijden

Maandag :
13:30 - 18:00u
Dinsdag :
10:00 - 18:00u
Woensdag :
10:00 - 18:00u
Donderdag :
10:00 - 18:00u
Vrijdag :
10:00 - 18:00u
Zaterdag :
10:00 - 17:00u
Zondag :
Gesloten
Schrijf in voor onze nieuwsbrief:

NieuwsbriefOp de hoogte blijven van de scherpste aanbiedingen en leukste nieuwtjes? Meld u dan nu aan voor de nieuwsbrief van Judokleding.nl